Selecteer een pagina

Ik kreeg hem voor mijn verjaardag, de Garmin Vivosmart hr. Voor die tijd droeg ik altijd mijn sporthorloge. Ik heb de Forerunner 235, in het mintgroen. Een super fijn horloge, maar het staat toch niet zo heel chique bij mijn alledaagse kleding.

Wat ik zocht in een nieuw horloge

Ja ik had nogal wat eisen! Allereerst moest hij er mooi uit zien, een echte blikvanger bij mijn outfit! Daarnaast vind ik het gewoon erg leuk om de hele dag dingen te meten. Dus ik wilde graag een hartslagmeter, stappenteller, en de mogelijkheid om slaap te meten. Daarnaast vind ik het erg fijn om de belangrijkste notificaties ook op mijn horloge binnen te krijgen. De keuze voor de Vivomove hr was eigenlijk zo gemaakt, hij had alle functies die ik belangrijk vond! En wat een plaatje of niet!? Ik hou van Rosé goud, en door het witte bandje valt hij lekker op! De notificaties zijn super subtiel, en als je iets wilt bekijken gaan heel fancy de wijzers naar boven!

Hoe is hij in gebruik?

Het horloge draagt fijn, hij is een heel stuk lichter dan mijn Forerunner! De koppeling met mijn smartphone is goed, en de notificaties komen goed binnen. Ik heb ook de nachtfunctie aan staan, zodat er geen notificaties binnenkomen als ik wil slapen 

Wel heb ik wat moeite om om het menu tevoorschijn te krijgen. Dat kan op twee manieren: je pols draaien, wat meestal nog het beste werkt. Je kunt ook twee keer tikken op het schermpje, maar hier heb ik de handigheid nog niet in gevonden. De ene keer doet hij het wel, de andere keer niet. Er zit ook een functie op die het aantal omhoog of omlaag gelopen trappen zou moeten registreren, maar er is nog geen dag geweest dat dit aantal correct was. Er zijn wel wat voorwaardes, las ik op forums, om het goed te kunnen registreren zoals de leuning niet vasthouden, en niet te snel of te langzaam de trap op. Buiten deze functie werken alle andere functies perfect! Ik ben onder de indruk van de hartslagmeter, de keren dat ik hem gecontroleerd heb gaf hij de hartslag goed aan. Ook meet het horloge in vergelijking tot mijn Forerunner niet alleen lichte en diepe slaap, maar ook de REM slaap. Super interessant om hier inzicht in te hebben! Het verschil met de Forerunner is echter dat dit horloge geen gps heeft. Het is dus echt een activity meter, en geen sporthorloge. Als ik ga fietsen of hardlopen zal ik dus mijn Forerunner om doen. Maar dit horloge heeft voor mij ook een andere functie, het is meer een fashion item plus activity tracker. Als ik ga sporten wil ik veel meer informatie direct kunnen inzien, en is de Vivomove in mijn ogen dus niet geschikt. Het is ook echter te veel gevraagd om alle mogelijke functies in een horloge te proppen. Het is juist alleen maar goed dat een sporthorloge gericht is op sportfunctionaliteiten en er dus minder fasionable uit ziet. De Vivomove is een activity tracker, die er mooi uit ziet en dus niet te vergelijken met een sporthorloge.

Stress

De mate van stress is op een van de dingen die de Garmin meet. Hij doet dat op basis van hartslag variabiliteit. Ik weet nog vrij weinig over dit onderwerp, dus het enige wat ik er nu over kan melden is uit ervaring. Ik heb vooral naar deze maat gekeken aan het einde van mijn zwangerschap en de eerste weken na de bevalling. Aan de stressindicator af te lezen had mijn lijf het best zwaar, en dat kwam overeen met hoe ik mij voelde. Als ik dan mijn middagdutje ging doen, merkte ik dat mijn stress level weer zakte. Ik heb ook nog iets anders interessants opgemerkt. Er waren nachten bij dat tijdens mijn REM slaap de stress indicator ineens heel hoog was! Zou ik daar een nachtmerrie hebben gehad?

Analyses

Kijk, dit is het onderdeel waar ik wel nog wat meer mee zou willen doen. Maar ik heb niet zoveel zin om er enorm veel moeite voor te doen… Ik heb bijvoorbeeld geen zin om van elke dag bepaalde gegevens over te nemen in bijvoorbeeld een excel, of een ander soort database zodat ik er mijn eigen analyses op kan toepassen. Ik wil dat zoiets automatisch gaat, of desnoods met 1 druk op de knop te exporteren. Als ik bijvoorbeeld kijk naar de gegevens van mijn slaap, kan ik die per dag terugvinden in de Garmin Connect app. Maar als ik op de Garmin connect website probeer deze gegevens te downloaden, van bijvoorbeeld het afgelopen half jaar, krijg ik alleen maar het gemiddelde per maand, waar ik juist de gegevens per dag zou willen hebben. Het zou bijvoorbeeld leuk zijn deze gegevens uit te zetten tegenover bijvoorbeeld stress. Is er een relatie tussen mijn stress niveau van die dag en de mate en kwaliteit van mijn slaap? Als ik meer wandel op een dag, en dus meer stappen zet, slaap ik dan beter? Zomaar 2 vragen die eenvoudig te analyseren zouden kunnen zijn, als ik de data zou per dag beschikbaar zou hebben. Een andere leuke is bijvoorbeeld het stress level gedurende de nacht uitzetten tegen de slaapcycli. Hier heb ik uitgebreide data gedurende de hele dag voor nodig, wat nog veel meer gegevens is. Ik snap ook wel dat Garmin niet alle gegevens kan bewaren, want dan groeit hun datacenter natuurlijk de spuigaten uit! Maar het vreemde is dat de data er wel is! Die wordt namelijk getoond in de grafieken in mijn Garmin app, en die grafieken moeten ergens op gebaseerd zijn. Misschien heeft Garmin hier wel een oplossing voor, ik zal nog eens op nader onder zoek gaan. Maar het zou leuk zijn als Garmin wat standaard analyse oplossingen zou opnemen in de app of op de website.

Conclusie

Een super fijn horloge, meer meetmogelijkheden op het gebied van slaap en trappen lopen, maar juist weer minder op het gebied van GPS en sportfunctionaliteiten. Qua analyses kan Garmin nog wel veel meer uit de huidige meetgegevens halen, of in ieder geval de data (ook achteraf) geheel beschikbaar stellen voor de gebruiker. Dit heeft verder natuurlijk weinig te maken met het horloge zelf, wat echt een plaatje is om te zien, toch?!