Selecteer een pagina

“Heel eventjes social media checken, en dan ga ik echt aan de slag”.

En in een oogwenk ben je al een half uur verder… Een van de key aspecten die er voor zorgt dat social media zo verslavend is, kun je ook juist mooi gebruiken als een beloningssysteem. Hoe? Lees snel verder.

Maar eerst nog even een stukje theorie

 

In het boek Superverslavend van Adam Alter wordt dieper in gegaan op de vraag waarom social media nou zo verslavend is. Buiten sociale druk en het gevoel van waardering waar je misschien snel aan denkt is er nog een ander aspect die er voor zorgt dat social media zo verslavend is. Het gaat om de manier van belonen: variabel. Doordat je niet weet wat er komen gaat, ben je geneigd veel langer door te scrollen.

Dit superverslavende mechanisme kun je natuurlijk ook gebruiken om jezelf bepaalde routines aan te leren. Elke keer als je een gewoonte hebt voltooit word je beloond, je weet vooraf alleen nog niet hoeveel. Bij kleine kinderen werkt stickers plakken in het begin ontzettend goed, maar na een tijdje gaat daar natuurlijk ook de lol vanaf en wordt het meer een gewoonte. De kunst is dus om er een stukje onzekerheid aan toe te voegen.

Maar hoe doe je dit nou?

Je maakt een grabbelton met foam stickers, daar stop je zo’n 15% bijzondere stickers in, en elke keer als je een bijzondere sticker trekt, is dat een stap dichterbij een beloning. Je hebt het volgende nodig:

  1. Pak een bak of doos waar je niet doorheen kunt kijken, zodat je de inhoud niet kunt zien. Of simpelweg een bakje als je jezelf genoeg vertrouwd 😉
  2. Ga op zoek naar foam stickers, je hebt ze van de hema maar je hebt ze ook bij bol. Ik gebruikte zelf edelsteen stickers.
  3. Je stopt daar dan 49 gewone stickers in, ik gebruikte deze fruit stickers.
  4. En je stopt daar 9 stickers in die je kind (of jij) heel gaaf vind, ik gebruikte deze cars stickers.
  5. Download mijn template, of pak een simpel stuk papier waarop je stickers kunt plakken
  6. Maak afspraken hoe je wilt belonen, misschien zijn alleen de stickers wel genoeg, maar je kunt bijvoorbeeld ook bij elke 3 stickers een klein cadeautje geven zoals op dit template.
  7. Elke keer als je jouw gewoonte hebt gedaan mag je een sticker grabbelen.

Doordat je een verrassingselement toevoegt aan het beloningssysteem, zal het een stuk verleidelijker zijn een sticker te willen plakken! Je werkt uiteindelijk naar een beloning toe, maar wanneer je deze zult bereiken is nog onzeker.

Interessant hoe dit werkt toch? Mocht je meer willen weten hierover, kan ik het book Hooked, van Nir Eyal aanraden. Of neem eens een kijkje op zijn website nirandfar.com.

En natuurlijk ben ik erg benieuwd naar jouw manieren van beloningssystemen. Gebruik je mijn template? Tag je me dan op Instagram, vind ik leuk!


[block id=”affiliate”]